I Västergötland i ett samhälle som heter Stenstorp, där jag bodde mina första 9 år, firade man Allhelgona genom att göra ljuslyktor av rovor. Man gröpte ur rovorna och skar ut hål för ögon, näsa och mun och satte stearinljus i dem som man tände då det blivit mörkt ute.

Dessa ljuslanternor satte man på sina grindstolpar, trappor eller något. Oj, så vackert det blev där i mörkret. Men jag hörde aldrig ordet halloween så det kallades väl något annat.

Intressant historia finns att läsa på denna länk:
Nordiska Museet, Svenska Trender och Traditioner

där finns en länk Jack-o´-lantern

Halloween historia även på Wikipedia

Drottninggatan i Stockholm. Båda bilderna är kopierade från länken

Här har jag hämtat från nätet:
Majrovan eller bara rova (Brassica rapa ssp. rapa) är en rotfrukt som varit en del av Sverige, och nordens, matkultur i århundraden
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukterna på våra breddgrader. Den var troligen vanlig redan på bronsåldern, både här hos oss och runt om i Europa och de centrala och västra delarna av Asien. Rovan och majrovan tillhör samma art och skillnaden mellan dem är närmast kulturell. Folket och djuren åt rovor. De växer nästan överallt och ger stor skörd. I synnerhet de s.k. rund- och långrovorna. Medan majrovan, med sitt sötare och sprödare kött, föredrogs i ”finare” kretsar. De varianter av rova som odlats och odlas hos oss kommer norr och österifrån, även om något spår på sydlig invandring också finns. Att odla rovor så att de blir goda är inte helt lätt.

Jag önskar Alla en riktigt Trevlig Allhelgonahelg och kul Halloween!
Stor Helgkram från mig!