när jag var barn.


Detta har jag berättat förut en gång men jag upprepar det… hihihi

Jag har åkt häst och släde till julottan och även fått prova på att köra hästen på hemvägen från ottan. Jag var väl en 5-6 år då. Bönderna runt omkring där vi bodde samlade ihop sig och körde på rad till ottan. Hästarna var så välputsade och fina med bästa gå-bort selarna och bjällerklang och det satt facklor på slädarna. Slädarna man åkte i var de finaste och användes bara vid högtidligare tillfällen.

Mamma och jag bakade till Lucia, pepparkakor och saffranskusar med russin som man tryckte ner i degen, ögon brukade jag säga. Mamma gjorde också struvor och jag fick vara med på ett hörn. Det var mycket bak och matlagning, för på den tiden var man ofta bortbjuden och så måste man bjuda igen. Vi hade inget kylskåp, jag kände ingen annan som hade det heller, så allt förvarades i en kall källare. När man träffades, det fanns ju ingen tv då, spelade man kort, kinaschack, korong (om det stavas så vet jag inte), gömma nyckel, gissa gåtor, ett skepp kommer lastat, fästa svansen på åsnan och en massa andra saker som jag just nu inte kommer på. De vuxna var också med om de inte satt och pratade och då fick vi barn inte vara med förstås.

Mamma gjorde förstås knäck. Hon gjorde också kola som vi hade i julgranskaramellerna. Så länge jag kan minnas var det jag som fixade dessa, Jag vek smörpapper om kolorna och virade in dem i de tunna julpappersarken som jag vikt och klippt frans på, Jag gjorde dem alltid två-färgade. Mest röd-vita. Jag tog ett papper av vardera färgen och lade tillsammans och så veckade jag till mitten och klippte det veckade och då det blev smala vågiga hängande remsor. Sedan klistrade jag bokmärken på dem. Änglar och tomtar.

Bilden är hämtat på nätet.

På julbordet fanns det Hälsingeostkaka med saffran och till det saftsås. Hemgjorda syltor, korv, köttbullar, inlagd sill, grisfötter i gelé ibland, lutfisk och risgrynsgröt och det viktigaste, julskinka förstås. Lutfisken lades i blöt en tid före jul. Allt var hemlagat för inte fanns det färdiglagad snabbmat då inte… hihi

Jag förstår inte hur mamma orkade. Hon stod i affär på dagarna. Skötte hemmet som en rediger kvinna skulle göra och stickade åt folk på nätterna.

Jag är fortfarande lite krasslig så jag tar det lugnt och gör det jag orkar. Får inte bli förkyld eller sjuk och anstränga hjärtat för jag har inte kunnat ta någon influensa spruta heller än.
Jag önskar en trevlig julpysselvecka och hoppas ni har det bra.

Varma julkramar