Påsken infaller redan i mars i år. Långfredagen är den 25 mars.

När jag var barn var allt stängt på långfredagen. Ingen bio eller andra nöjen fanns.
Jag kommer inte ihåg när eller vilken affär eller vilka affärer som började ha öppet den dagen. Jag tror att det var först i slutet av 1960-talet som så gott som allt hade öppet och att man kunde gå ut och roa sig.

I Västergötland, där jag bodde mina första 10 år, var det en påsktradition att på påskafton klädde vi barn ut oss till påskkärringar. Vi hade ritat och målat påskkort som vi gick runt och delade ut. På korten skrev vi Glad Påsk och ritade påskägg, påskkärringar med kvast och kaffepannor och andra påskmotiv. Vi brukade bjudas på godis eller kakor när vi överlämnade korten. Om ingen var hemma stoppade vi påskkorten i deras brevlåda. Senare på kvällen när det började skymma tändes påskbrasan och några smällde smällare.

Första maj hade man bytt till vårkläder. Vårkläder var ett måste även om man frös… hihihi och det gjorde man ofta om jag minns rätt.
Då tågade alla genom byn till en speciell plats, en kulle, som jag glömt namnet på, där man samlat ihop till en majbrasa som tändes och man sjöng in våren… vintern rasat och alla andra vårvisor. Det var gott att värma sig vid brasan.

Att jag är född i Västergötland beror på att min farmor hade flyttat från Hälsingland och tagit plats som piga hos en bonde där nere. Sen gifte hon sig med bondens son. Då kunde hon ta ner sin son Birger, som hon fått med Ortman i Vedmyra, Bjuråker i Hälsingland, och som sedan blev min pappa. Min pappa fick tre halvsyskon. När Birger i 20-års ålder var upp på semester träffade han min blivande mamma. De blev kära och efter mycket om och men gifte de sig i Västergötland och bosatte sig där. Sedan kom jag till. Då jag var 8 år fick jag en bror. När jag var 10 år flyttade vi upp tillbaka till Hälsingland.

Jag har på gamla dagar börjat släktforska och det verkar som om hela släkten är från Hälsingland. På farmors gren har jag kommit till 1600-talet. Farmor hette Löjdström och hennes pappa är Erik Zakarias Löjdström men hon är uppväxt med sin mamma som gifte sig med Djerf och hon fick många halvsyskon.